Ερώτηση για την πρόσβαση μαθητών με δυσλεξία στις Στρατιωτικές Σχολές – Υφυπουργός Άμυνας: Θα ακούσουμε τους ειδικούς και θα επαναπροσεγγίσουμε το θέμα

Οι υποψήφιοι για εισαγωγή στις Στρατιωτικές Σχολές, τις Σχολές Αστυνομικής και Πυροσβεστικής Ακαδημίας καθώς και στις Σχολές Λιμενικού Σώματος πρέπει να έχουν υγεία και άρτια σωµατική διάπλαση, όπως ορίζει το Π.Δ. 11/2014 (ΦΕΚ Α’ 17/2014), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.

Τι αναφέρει το συγκεκριμένο Π.Δ.

Άρθρο 4 – Παρ. 1

1. Με βάση τα νοσήματα, παθήσεις και βλάβες του Γενικού Πίνακα εξετάζεται και κρίνεται η σωματική ικανότητα των:


η. Υποψήφιων Στρατιωτικών Σχολών των Ενόπλων Δυνάμεων (μονίμων Αξιωματικών ή Υπαξιωματικών) στην εισαγωγή.
Άρθρο 4 – Παρ. 2
2. Από τις παραπάνω κατηγορίες προσωπικού όσοι παρουσιάζουν νοσήματα, παθήσεις ή βλάβες του Γενικού Πίνακα κρίνονται:
γ. Οι των υποπαραγράφων 1η και 1θ που πάσχουν από νοσήματα με ένδειξη 1/2, 1/3, 1/4 κρίνονται Ακατάλληλοι.

Την υπόσχεση ότι το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα επαναπροσεγγίσει το θέμα της εισαγωγικής μαθητών με δυσλεξία στις Στρατιωτικές Σχολές, έδωσε ο υφυπουργός Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Α Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστου Γιαννούλη.

Στην τοποθέτηση ο Χρήστος Γιαννούλης τόνισε πως η πολιτεία οφείλει να διορθώσει το λάθος που έπραξε το 2014, εντάσσοντας τις μαθησιακές δυσκολίες στα ψυχικά νοσήματα, κόντρα στα παγκόσμια επιστημονικά δεδομένα.

Τα παιδιά με δυσλεξία είναι παιδιά με ιδιαίτερη ευφυία, δεν είναι παιδιά που πάσχουν από ψυχικό νόσημα.

Η Ελληνική Εταιρία Δυσλεξίας, διεθνείς φορείς, επιστημονικοί οργανισμοί τονίζουν με έμφαση πως τα παιδιά αυτά αναπτύσσουν ιδιαίτερες δεξιότητες και ανταπεξέρχονται σε στρεσογόνες καταστάσεις.

Είναι χαρακτηριστικό πως στις Ηνωμένες Πολιτείες, εξειδικευμένοι φορείς στα αμυντικά ζητήματα, προτρέπουν τις ένοπλες δυνάμεις να δώσουν σε αυτά τα παιδιά ευκαιρίες να ενταχθούνε σε σημαντικούς κλάδους των ενόπλων δυνάμεων.

Είναι περίπου το 8% του πληθυσμού που αντιμετωπίζει με διαφορετικές διακυμάνσεις, ένταση και χαρακτηριστικά αντίστοιχα προβλήματα.

Όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τα παιδιά με δυσλεξία δεν ζητούν την επιείκεια, την ανοχή ή την υποβοήθηση των στρατιωτικών επιτροπών. Ζητούν δικαιοσύνη. Ζητούν να τους δοθεί η ευκαιρία να διαγωνιστούν ισότιμα και με ότι προβλέπουν οι νόμοι.

Leave a Comment

Your email address will not be published.