ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΤΟΥ 2022

Ενώ ακόμα οι φετινοί επιτυχόντες δεν έχουν ξεκινήσει τα μαθήματα στο Πανεπιστήμιο μοιραία η ματιά μαθητών , εκπαιδευτικών και βεβαίως γονέων στρέφεται στις Πανελλαδικές του 2022. Δεν είναι καθόλου παράλογο αν αναλογιστούμε πως  τον Ιούνιο του 2022 περιμένουμε αρκετές και σημαντικές αλλαγές.

Πρώτον, έχουμε αλλαγές στο Μηχανογραφικό. Νέα τμήματα θα κάνουν πρώτη φορά εμφάνιση και κάποια άλλα θα ενταχθούν και σε άλλα πεδία.

 Στο «ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ ΘΕΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ» προστίθενται τα :

 • Αγροτικής ανάπτυξη, αγροδιατροφής και διαχείρισης φυσικών πόρων στα Ψαχνά Ευβοίας
 • Χρηματοοικονομικής και τραπεζικής διοικητικής (ΠΕΙΡΑΙΑΣ) ΠΑΝ.ΠΕΙΡΑΙΑ.

 Επίσης στο ίδιο πεδίο προστίθενται δύο νέες Στρατιωτικές Σχολές :

 • Ικάρων (ΣΙ) Μετεωρολόγων (ΜΤ)
 • Ικάρων (ΣΙ) Έρευνας Πληροφορικής (ΕΠ).

Στο «ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ» προστίθενται :

 • Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων (ΣΑΜΟΣ) ΠΑΝ.ΑΙΓΑΙΟΥ

και στις Στρατιωτικές Σχολές :

 • Ικάρων (ΣΙ) Έρευνας Πληροφορικής (ΕΠ).
 • Ικάρων (ΣΙ) Διοικητικων (Δ) 
 • Ικάρων (ΣΙ) Εφοδιαστών (Ε)

 Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) από ό,τι φαίνεται θα συνεχίσει να υπάρχει και μάλλον θα γίνουν κάποιες διορθωτικές κινήσεις από τα τμήματα ώστε να μην έχουμε τραγελαφικά γεγονότα όπως έγινε στην Αρχιτεκτονική Ξάνθης όπου δεν είχαμε κανέναν επιτυχόντα. Το σίγουρο είναι πως λόγω της ΕΒΕ θα μείνουν έξω από τα Πανεπιστήμια αρκετές χιλιάδες υποψηφίων. Φέτος, άφησε έξω από τα Πανεπιστήμια γύρω στους 15000 φοιτητές που θα είχαν επιτύχει αν δεν υπήρχε η ΕΒΕ.

Μία από τις σημαντικότερες καινοτομίες των Πανελλαδικών του 2022 είναι τα 3 Μηχανογραφικά τα οποία θα έχουν δυνατότητα να συμπληρώσουν οι μαθητές. Το Μηχανογραφικό για τα Δημόσια ΙΕΚ ξεκίνησε ως θεσμός από τις Πανελλαδικές του 2021 και ουσιαστικά ήταν ένα έξυπνο τέχνασμα του Υπουργείου να «χρυσώσει» το χάπι σε όσα παιδιά έμειναν έξω από τα ΑΕΙ λόγω ΕΒΕ.

Από φέτος, όμως, έχουμε το διπλό Μηχανογραφικό. Τον Ιούλιο, μετά τις βαθμολογίες οι μαθητές μπορούν να καταθέσουν το πρώτο Μηχανογραφικό στο οποίο  μπορούν να δηλώσουν μόνο το 10% των τμημάτων του πεδίου τους και στο ΕΠΑΛ το 20%. Αν δεν επιτύχουν την εισαγωγή τους σε κάποιο από τα δηλωθέντα τμήματα τότε έχουν τη δυνατότητα τον Αύγουστο να κάνουν ένα δεύτερο Μηχανογραφικό στο οποίο έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν όσα τμήματα επιθυμούν αλλά από τα εναπομείναντα. Καταλαβαίνουμε πως προφανώς θα είναι τα μη «επώνυμα» τμήματα και κυρίως οι επιλογές θα περιορίζονται στα Περιφερειακά Πανεπιστήμια. Εννοείται πως κάποιος που έχει επιτύχει στο πρώτο Μηχανογραφικό δεν μπορεί να καταθέσει το δεύτερο. Το διπλό Μηχανογραφικό καθιστά τη συμπλήρωσή του έναν δύσκολο γρίφο και θα χρειαστεί ιδιαίτερη προσοχή από τους μαθητές.

Μια άλλη σημαντική αλλαγή στις Πανελλαδικές του 2022 είναι πως οι συντελεστές βαρύτητας των μαθημάτων θα καθορίζονται πλέον όχι από το Υπουργείο αλλά από τα ίδια τα τμήματα.  Ο κατώτατος συντελεστής στα 4 μαθήματα πρέπει να είναι το 20%. Επομένως «περισσεύει» ένα 20% ακόμα που θα το μοιράσουν τα τμήματα στα 4 μαθήματα όπως κρίνουν αυτά σωστά. Οι στρατιωτικές σχολές και τα σώματα Ασφάλειας έχουν  ήδη ανακοινώσει τους συντελεστές βαρύτητας για τις Πανελλαδικές του 2022. Για παράδειγμα:

ΨΥΧΟΛΟΓΩΝ (ΣΑΣΣ)

Νεοελληνική Γλώσσα & Λογοτεχνία ΑΡΧΑΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΛΑΤΙΝΙΚΑ
35% 25% 20% 20%

 

ΕΥΕΛΠΙΔΩΝ – ΟΠΛΑ

Νεοελληνική Γλώσσα & Λογοτεχνία ΦΥΣΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ
25% 20% 20% 35%

 

Μέσα στο έτος όλα τα τμήματα θα ανακοινώσουν τους συντελεστές βαρύτητας. Προφανώς, καταλαβαίνουμε πως ένας μαθητής με την ίδια βαθμολογία θα έχει διαφορετικά μόρια ανάλογα το τμήμα που τον ενδιαφέρει.

Ας δούμε και κάποιες άλλες αλλαγές που ενδιαφέρουν μια μερίδα μαθητών.

 • Οι απόφοιτοι θα δώσουν με το ίδιο σύστημα, ύλη και μαθήματα με τους μαθητές της Γ΄ Λυκείου αφού είναι σαφής η πρόθεση του Υπουργείου να μην υπάρχει παλιό και νέο σύστημα.
 • Οι εξετάσεις για τα αγωνίσματα για την εισαγωγή στις Στρατιωτικές Σχολές θα γίνουν την Άνοιξη και όχι μετά το πέρας των Πανελλαδικών.
 • Οι μαθητές που ενδιαφέρονται για το τμήμα «Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης» θα εξεταστούν μόνο στο ελεύθερο σχέδιο.

Οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου δεν δώσουν τις Απολυτήριες Εξετάσεις με θέματα από την Τράπεζα Θεμάτων και επίσης ας τονιστεί για άλλη μια φορά πως ο βαθμός Απολυτηρίου του Λυκείου δεν διαδραματίζει κάποιο ρόλο για την εισαγωγή στην Ανώτατη Εκπαίδευση.

Για όλα όσα αναφέραμε κρατάμε πάντα μια επιφύλαξη γιατί το Υπουργείο ουκ ολίγες φορές μάς έχει συνηθίσει σε αλλαγές μέσα στη χρονιά. Αναφέραμε όσα είναι νομοθετημένα και όχι δοξασίες που ακούγονται.

Όπως και να έχει όλη εκπαιδευτική κοινότητα και οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να ενημερώνονται έγκαιρα και έγκυρα ώστε να είναι έτοιμοι για τον Ιούνιο του 2022.

Πάνος Σταυρόπουλος

Σύμβουλος  Σταδιοδρομίας

Leave a Comment

Your email address will not be published.