Σύμβουλοι Σταδιοδρομίας και γονείς που στέκονται απέναντι στην επιλογή του παιδιού.

Ένα από τα πιο συχνά εμπόδια που έχει να αντιμετωπίσει ο σύμβουλος σταδιοδρομίας στην προσπάθειά του να βοηθήσει τον έφηβο πελάτη του είναι τα εμπόδια που θέτουν οι γονείς. Οι γονείς με καλή προαίρεση , προφανώς, έχοντας τα δικά τους στερεότυπα, τις δικές τους εμπειρίες, την αγωνία τους για την αποκατάσταση του παιδιού τους δεν είναι έτοιμοι πάντα να αποδεχτούν τις αποφάσεις του. Συχνά ως σύμβουλοι σταδιοδρομίας ακούμε τις φράσεις όπως «καλό είναι να σου αρέσει κάτι αλλά να μπορείς να ζήσεις κιόλας», «το πιο σημαντικό είναι να βρει κάτι με αποκατάσταση», «κι εμείς δεν καιγόμασταν γι΄ αυτό που κάνουμε αλλά μάθαμε να το αγαπάμε», «έχει αποκατάσταση αυτό που επέλεξε;», «εγώ δεν πρόκειται να ξοδέψω χιλιάδες ευρώ σε σπουδές για να είναι άνεργη μετά» και πολλά ακόμη.

 

Όταν έχετε να κάνετε με γονείς που αντιστέκονται στο να επιτρέψουν στα παιδιά τους να επιλέξουν τη δική τους επαγγελματική πορεία, είναι σημαντικό να προσεγγίσετε τη συζήτηση με ενσυναίσθηση, κατανόηση και εστίαση στο συμφέρον του παιδιού. Οι γονείς, όπως και εμείς, επιθυμούν το καλύτερο για το παιδί και σίγουρα δεν θέλουμε ως σύμβουλοι εχθρικό κλίμα με τους πιο «σημαντικούς άλλους» του μαθητή.

Ακολουθούν ορισμένες προτάσεις για το τι πρέπει να πείτε ώστε να καταλάβουν με ποιο σκεπτικό και κριτήρια αποφασίζουμε για σπουδές και ταυτόχρονα να αντιληφθούν το αναδυόμενο εργασιακό τοπίο.

  • Αναγνωρίστε τις ανησυχίες τους: Ξεκινήστε τη συζήτηση αναγνωρίζοντας τις ανησυχίες των γονέων και την επιθυμία τους να δουν τα παιδιά τους να πετυχαίνουν. Αυτό συμβάλλει στη δημιουργία μιας βάσης κατανόησης και δείχνει ότι σέβεστε την άποψή τους.
  • Επισημάνετε τη σημασία της ατομικότητας: Τονίστε ότι κάθε παιδί είναι μοναδικό, με τα δικά του δυνατά σημεία, πάθη και ταλέντα. Εξηγήστε ότι επιτρέποντας στα παιδιά να επιλέξουν τη δική τους επαγγελματική πορεία, τα ενθαρρύνετε να εξερευνήσουν τα ενδιαφέροντά τους και να αναπτύξουν μια αίσθηση ταυτότητας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη ικανοποίηση και επιτυχία μακροπρόθεσμα.
  • Συζητήστε για την μεταβαλλόμενη αγορά εργασίας: Συζητήστε για την αγορά εργασίας που εξελίσσεται ραγδαία και πολλές παραδοσιακές διαδρομές καριέρας διαταράσσονται. Αναφέρετε ότι το να επιτρέψετε στα παιδιά να ακολουθήσουν τα ενδιαφέροντά τους μπορεί να τα βοηθήσει να προσαρμοστούν σε αυτές τις αλλαγές και να βρουν τη θέση τους στη νέα οικονομία.
  • Δώστε παραδείγματα επιτυχημένων μη παραδοσιακών επαγγελματικών διαδρομών: Μοιραστείτε ιστορίες ή παραδείγματα ατόμων που ακολούθησαν μη παραδοσιακούς επαγγελματικούς δρόμους και πέτυχαν επιτυχία. Επισημάνετε πώς το πάθος και η αφοσίωσή τους συνέβαλαν στα επιτεύγματά τους, αποδεικνύοντας ότι οι αντισυμβατικές επιλογές μπορούν να οδηγήσουν σε πετυχημένες σταδιοδρομίες.

  • Τονίστε τη σημασία της ευτυχίας και της ολοκλήρωσης: Υπενθυμίστε στους γονείς ότι η ευτυχία και η ολοκλήρωση αποτελούν κρίσιμα συστατικά μιας επιτυχημένης σταδιοδρομίας. Εξηγήστε ότι επιτρέποντας στα παιδιά τους να ακολουθήσουν τα πάθη τους, αυξάνονται οι πιθανότητες να βρουν μια ικανοποιητική καριέρα, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε μακροπρόθεσμη ικανοποίηση και με έντονο κίνητρο για το επόμενο βήμα.
  • Προτείνετε συμβιβασμό και εξερεύνηση: Προτείνετε έναν συμβιβασμό που επιτρέπει στα παιδιά να εξερευνήσουν τα ενδιαφέροντά τους, διατηρώντας παράλληλα την εστίαση σε πρακτικά ζητήματα. Ενθαρρύνετε τους γονείς να υποστηρίξουν τα παιδιά τους στην αναζήτηση των επιθυμιών τους μέσω εξωσχολικών δραστηριοτήτων, εθελοντισμού ή μερικής απασχόλησης. Με αυτόν τον τρόπο, τα παιδιά εκτίθενται σε διαφορετικούς τομείς, ενώ παράλληλα αναπτύσσουν σημαντικές δεξιότητες και εμπειρίες.
  • Μοιραστείτε πόρους και πληροφορίες: Προσφέρετε πόρους, όπως αξιολογήσεις σταδιοδρομίας, τεστ ικανοτήτων ή ενημερωτικό υλικό που μπορούν να βοηθήσουν τους γονείς και τα παιδιά να λάβουν πιο τεκμηριωμένες αποφάσεις. Παρέχετε καθοδήγηση σχετικά με τον τρόπο έρευνας των διαφόρων επιλογών σταδιοδρομίας και τις πιθανές ευκαιρίες και προκλήσεις που σχετίζονται με κάθε πορεία

Ενθαρρύνετε τον ανοιχτό διάλογο και την κατανόηση: Παροτρύνετε τους γονείς να συμμετέχουν σε ανοιχτές και ειλικρινείς συζητήσεις με τα παιδιά τους σχετικά με τις φιλοδοξίες και τα ενδιαφέροντά τους. Ενθαρρύνετέ τους να ακούνε ενεργά, να κάνουν ερωτήσεις και να προσπαθούν να κατανοήσουν την οπτική γωνία του παιδιού τους. Υπενθυμίστε τους ότι μια συνεργατική προσέγγιση μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερα αποτελέσματα για όλους τους εμπλεκόμενους.

Θυμηθείτε, ο στόχος είναι να βοηθήσετε τους γονείς να κατανοήσουν τη σημασία του να επιτρέψουν στα παιδιά τους να εξερευνήσουν τη δική τους επαγγελματική πορεία, αντιμετωπίζοντας παράλληλα τις ανησυχίες και τους φόβους τους. Παρέχοντας πληροφορίες, καλλιεργώντας την κατανόηση και προωθώντας την ανοιχτή επικοινωνία, μπορείτε να βοηθήσετε στη διευκόλυνση ενός θετικού και υποστηρικτικού περιβάλλοντος για την επαγγελματική ανάπτυξη του παιδιού.

Πάνος Σταυρόπουλος

Σύμβουλος Σταδιοδρομίας (ΜΑ)

Leave a Comment

Your email address will not be published.