Ποιοι ευνοούνται με τα κριτήρια των μετεγγραφών

Σήμερα 10 Οκτωβρίου ανοίγει η πλατφόρμα των μετεγγραφών τόσο για τους φοιτητές που θα κυνηγήσουν την πολυπόθητη μετεγγραφή με μοριοδότηση όσο και γι΄αυτούς που έχουν αδέλφια που σπουδάζουν ήδη. Για τα κριτήρια και τη διαδικασία έχουμε ήδη αναφερθεί σε προηγούμενα άρθρα μας.

Θα ήθελα σήμερα να δώσουμε έμφαση σε δύο επιμέρους στοιχεία τα οποία θα κρίνουν δραστικά έναν μεγάλο αριθμό μετεγγραφών.

  • Από φέτος έχουμε μοριοδότηση με 6 μόρια αντί για 5 που ίσχυε τις προηγούμενες χρονιές για τους φοιτητές που το κατά κεφαλήν εισόδημα της οικογένειάς τους δεν ξεπερνά τις 3000 ευρώ. Επομένως, αυτό μεταφράζεται για μια μέση 4μελή ελληνική οικογένεια στο ποσό των 12.000 ευρώ. Δεν είναι λίγες οι οικογένειες που ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία με συνέπεια να μην είναι λίγοι και οι φοιτητές που θα μοριοδοτηθούν με 6 μόρια. Είναι αρκετά μόρια και δεν είναι εύκολο να καλυφθούν από τις υπόλοιπες κατηγορίες (με εξαίρεση τους πολυτέκνους με χαμηλό ή μέτριο εισόδημα). Συμπέρασμα: αρκετοί φοιτητές με εισόδημα 6.000 ή 9.000 κατά κεφαλήν εισόδημα δε θα πάρουν μετεγγραφή.

  • Όσον αφορά τις μετεγγραφές για φοιτητές που έχουν αδέλφια που σπουδάζουν στην πόλη κατοικίας των γονέων θα πρέπει να κοιτάξουμε την περίπτωση φοιτητών με κατά κεφαλήν εισόδημα έως 5.000 ευρώ. Επομένως , για μια τετραμελή οικογένεια που έχει εισόδημα έως 20.000 ευρώ (είναι πάρα πολλές) και το ένα παιδί σπουδάζει στην πόλη κατοικίας των γονέων αυτό μεταφράζεται στο να έρθει και το δεύτερο παιδί στην πόλη κατοικίας του. Συμπεραίνουμε, λοιπόν, πως ανοίγει για ένα έναν μεγάλο αριθμό φοιτητών ο δρόμος της μετεγγραφής για Αθήνα και Θεσσαλονίκη , κάτι που στο παρελθόν ήταν ακατόρθωτο.

 

Leave a Comment

Your email address will not be published.