Ευτυχώς, ζούμε σε μια εποχή που αντικρίζει κατάματα και δεν κρύβει σύνδρομα που κάποτε έπρεπε να μείνουν κρυφά, με αποτέλεσμα εκατομμύρια χαρισματικοί άνθρωποι σε όλον τον κόσμο για πολλά χρόνια έμειναν αβοήθητοι. Μια διαταραχή είναι ο Αυτισμός και πολλοί μαθητές που ανήκουν στο φάσμα είναι λειτουργικοί και χαρισματικοί. Ο ηθοποιός Anthony Hopkins,o πρωταθλητής θρύλος του σκακιού Bobby Fischer, ο Bill Gates, ο Δαρβίνος, ο Έλληνας μπασκεμπολίστας Παπανικολάου και πάρα πολλοί διάσημοι ανήκουν στο ευρύ και συχνάς ασαφές φάσμα του αυτισμού.
Οι σύμβουλοι σταδιοδρομίας που εργάζονται με μαθητές με ανάλογη διαταραχή θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους μια σειρά χαρακτηριστικών και αναγκών που χαρακτηρίζουν αυτόν τον πληθυσμό. Ακολουθούν ορισμένα βασικά χαρακτηριστικά που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη όταν βοηθούν αυτούς τους μαθητές να βρουν την εκπαιδευτική και επαγγελματική τους πορεία:
Οικοδόμηση αυτογνωσίας : Η αυτογνωσία αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της αποτελεσματικής συμβουλευτικής σταδιοδρομίας για μαθητές στο φάσμα του αυτισμού . Οι σύμβουλοι σταδιοδρομίας μπορούν να χρησιμοποιήσουν διάφορα εργαλεία, όπως αξιολογήσεις και ασκήσεις αναστοχασμού, για να βοηθήσουν αυτούς τους μαθητές να αποκτήσουν εικόνα για τις προτιμήσεις, τις αξίες και τα ενδιαφέροντά τους. Αυτή η αυτογνωσία αποτελεί κρίσιμο θεμέλιο για τη λήψη τεκμηριωμένων εκπαιδευτικών και επαγγελματικών επιλογών.
Κοινωνικές προκλήσεις: Οι μαθητές αυτοί συχνά δυσκολεύονται με τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις και την επικοινωνία. Οι σύμβουλοι σταδιοδρομίας θα πρέπει να παρέχουν καθοδήγηση για τη βελτίωση των κοινωνικών δεξιοτήτων, την κατανόηση των μη λεκτικών ενδείξεων και την πλοήγηση στις εργασιακές σχέσεις.
Δυνατά σημεία και εξειδικευμένα ενδιαφέροντα: Πολλά άτομα έχουν συγκεκριμένα, έντονα ενδιαφέροντα ή ταλέντα. Οι σύμβουλοι σταδιοδρομίας θα πρέπει να τα βοηθήσουν να εντοπίσουν και να αξιοποιήσουν αυτά τα δυνατά σημεία, καθοδηγώντας τα ενδεχομένως προς σταδιοδρομίες που ευθυγραμμίζονται με τα πάθη τους.
Αισθητηριακές ευαισθησίες: Ορισμένα άτομα με αυτισμό έχουν αισθητηριακές ευαισθησίες. Οι σύμβουλοι σταδιοδρομίας μπορούν να βοηθήσουν στην εξεύρεση εργασιακών ή εκπαιδευτικών περιβαλλόντων που προσαρμόζονται σε αυτές τις ευαισθησίες, εξασφαλίζοντας μια άνετη και παραγωγική εμπειρία.
Ρουτίνα και δομή: Τα άτομα αυτά συχνά επωφελούνται από τη ρουτίνα και τη δομή. Οι σύμβουλοι σταδιοδρομίας μπορούν να βοηθήσουν τους μαθητές να εντοπίσουν επαγγελματικές διαδρομές και εκπαιδευτικά προγράμματα που παρέχουν προβλεψιμότητα και σαφείς προσδοκίες.
Ξεκάθαρες και συγκεκριμένες πληροφορίες: Οι μαθητές τείνουν να επωφελούνται από σαφείς, ξεκάθαρες και συγκεκριμένες πληροφορίες. Οι σύμβουλοι σταδιοδρομίας θα πρέπει να παρέχουν απλή και καλά οργανωμένη καθοδήγηση, φροντίζοντας οι οδηγίες και οι προσδοκίες να είναι σαφώς καθορισμένες.
Υποστήριξη στη λήψη αποφάσεων: Η λήψη αποφάσεων μπορεί να αποτελέσει πρόκληση για τα άτομα στο φάσμα. Οι σύμβουλοι σταδιοδρομίας θα πρέπει να προσφέρουν βήμα προς βήμα καθοδήγηση και εργαλεία λήψης αποφάσεων για να βοηθήσουν αυτούς τους μαθητές να κάνουν τεκμηριωμένες επιλογές σχετικά με την εκπαιδευτική και επαγγελματική τους πορεία.
Διαχείριση άγχους και στρες: Πολλοί μαθητές βιώνουν αυξημένα επίπεδα άγχους και στρες, ιδιαίτερα σε νέες ή αβέβαιες καταστάσεις. Οι σύμβουλοι σταδιοδρομίας θα πρέπει να παρέχουν στρατηγικές αντιμετώπισης και τεχνικές διαχείρισης του άγχους για να τους βοηθήσουν να επιτύχουν σε ακαδημαϊκά και επαγγελματικά περιβάλλοντα.
Προσαρμογές: Οι σύμβουλοι σταδιοδρομίας θα πρέπει να είναι εξοικειωμένοι με τις διευκολύνσεις που είναι διαθέσιμες στα εκπαιδευτικά ιδρύματα και στους χώρους εργασίας για άτομα με αυτισμό . Μπορούν να βοηθήσουν τους φοιτητές να κατανοήσουν τα δικαιώματά τους και να υποστηρίξουν την απαραίτητη υποστήριξη.
Αποκάλυψη και αυτοσυνηγορία: Οι σύμβουλοι σταδιοδρομίας μπορούν να βοηθήσουν τους φοιτητές αυτούς να κατανοήσουν πότε και πώς να αποκαλύψουν τη διάγνωσή τους σε ακαδημαϊκό και εργασιακό περιβάλλον. Η διδασκαλία δεξιοτήτων αυτο-υπεράσπισης είναι απαραίτητη για την αναζήτηση της υποστήριξης που χρειάζονται.
Μακροπρόθεσμος καθορισμός στόχων: Οι σύμβουλοι σταδιοδρομίας θα πρέπει να συνεργάζονται με τους μαθητές για να θέσουν ρεαλιστικούς μακροπρόθεσμους στόχους, αναλύοντάς τους σε διαχειρίσιμα βήματα. Αυτή η προσέγγιση μπορεί να βοηθήσει τους μαθητές να παραμείνουν κινητοποιημένοι και επικεντρωμένοι στην επαγγελματική τους πορεία.
Συνεχής υποστήριξη: Τέλος, οι σύμβουλοι σταδιοδρομίας θα πρέπει να παρέχουν συνεχή υποστήριξη και παρακολούθηση για να διασφαλίσουν ότι οι μαθητές με διαταραχή φάσματος αυτισμού σημειώνουν πρόοδο και προσαρμόζονται καλά στην εκπαιδευτική και επαγγελματική πορεία που έχουν επιλέξει. Οι τακτικοί έλεγχοι μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση τυχόν αναδυόμενων προκλήσεων.
Η ενσωμάτωση αυτών των χαρακτηριστικών και αναγκών στη συμβουλευτική σταδιοδρομίας για μαθητές στο φάσμα του αυτισμού μπορεί να κάνει σημαντική διαφορά στο να τους βοηθήσει να βρουν μια ικανοποιητική και επιτυχημένη εκπαιδευτική και επαγγελματική πορεία. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι κάθε άτομο είναι μοναδικό, οπότε μια εξατομικευμένη και ολιστική προσέγγιση είναι ζωτικής σημασίας.
Πάνος Σταυρόπουλος
Σύμβουλος Σταδιοδρομίας (ΜΑ)