Τροπολογία: Με πτυχία κολεγίων, η εγγραφή σε ΤΕΕ και Οικονομικό Επιμελητήριο

 

Με πτυχία κολεγίων θα πραγματοποιείται η εγγραφή σε Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος και Οικονομικό Επιμελητήριο, σύμφωνα με τροπολογία που κατατέθηκε εκπρόθεσμα και υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία στη Βουλή, στη συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου για την Επαγγελματική Εκπαίδευση.

Συγκεκριμένα, προβλέπονται:

– Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος δύναται να εγγράφει αποφοίτους Κολεγίων, με σκοπό να ασκούν το επάγγελμα του Αρχιτέκτονα.

– Το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος δύναται να εγγράφει αποφοίτους Κολλεγίων, με σκοπό να ασκούν το επάγγελμα του Οικονομολόγου και του Λογιστή Φοροτεχνικού

Τονίζεται ότι τα δικαιώματα άσκησης των παραπάνω επαγγέλματος θα είναι τα ίδια με αυτά των πτυχιούχων των δημοσίων ελληνικών πανεπιστημίων, ενώ το  υπουργείο Παιδείας, με τη συγκεκριμένη τροπολογία, ευθυγραμμίζεται με τις εντολές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφορικά με τα πτυχία των κολεγίων.

Η τροπολογία κατατέθηκε από την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, και επιπλέον καθορίζει ότι οι αρμοδιότητες της αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων επανέρχονται στο υπουργείο.

Ακόμα, καθορίζονται ειδικές προθεσμίες για εγγραφή των κατόχων αποφάσεων αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων ή επαγγελματικής ισοδυναμίας στους επαγγελματικούς φορείς, με σκοπό την εξάλειψη των καθυστερήσεων στις διαδικασίες.

Ανατροπές στα εργασιακά δικαιώματα

Η συγκεκριμένη ρύθμιση που κατατέθηκε εκπρόθεσμα στη Βουλή αποτελεί συνέχεια της διάταξης του νόμου 4635/2020 για την επαγγελματική ισοδυναμία πτυχίων Κολλεγίων και ξένων πανεπιστημίων με αυτά των ελληνικών, αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις από την πλευρά των επαγγελματικών συλλόγων του ΤΕΕ, του Οικονομικού Επιμελητηρίου, των φυσικοθεραπευτών κ.λπ.

Εκτιμάται ότι μεγαλύτερες ανατροπές στα επαγγελματικά δικαιώματα αναμένονται για τους κλάδους, των οικονομολόγων, των μηχανολόγων και των φυσικοθεραπευτών.

Leave a Comment

Your email address will not be published.